fredag 13 augusti 2010

Spärreld, av Ester Sjöblom






Just nu förbereder vi publiceringen av Spärreld, av Ester Sjöblom. Vem var Ester? Hon föddes 1908 i en fattig statarfamilj i Boo (norra Lidingö). Hon var andra dottern i familjen. Hon började arbeta redan vid tolv års ålder som trädgårdspiga. Under en lång tid fick hon jobba i olika yrken som bokbindare, på frisörsalong eller kockerska i krogkök. I slutet av 1932  flyttade hon och konstnären Harald Hammer tillsammans in på stadsdelen Söder i Stockholm. Där fick de en dotter, Maj.
Ester debuterade med diktboken Spärreld (1936), som blev en uppmärksammad debut; den följdes av Lyssna stenar (1943) och Utan repetion (1954) som publicerades postumt. Hon medverkade i olika tidningar och tidskrifter med noveller, sagor och dikter. Hon publicerade också en sagobok, Andungen Nalin. Ester räknas som en av författarna i det annars så mansdominerade sällskap som klarabohemerna var. Hon dog 1953.
I bilden ser ni Ester promenera med hennes dotter Maj.

3 kommentarer:

  1. Härligt Alberto! Me like!
    Kram! Tina

    SvaraRadera
  2. Hej,vad roligt att ni gett ut Ester.Själv har jag skivbolag och kommer att släppa en skiva inom kort där en låt bygger på en av hennes dikter (Ond Måne).Skulle behöva komma i kontakt med någon som känner till rättighetsinnehavaren av hennes dikter.Kontakta mig gärna på Ingys77@hotmail.com eller telefon 0243-84388.
    MVH Ingemar Magnusson

    SvaraRadera
  3. skulle vilja beställa ett ex av Sjöbloms bok, hur kommer jag i kontakt med dig? bor själv på Söder. Min e-adress är locatt67@gmail.com

    Ps: Synd att du har ett allvarligt syftningsfel i presentationen av Södertext. Ser inte så bra ut på ett bokförlags hemsida.

    .

    SvaraRadera